En skam för en man att ha långt hår

Ni har kanske sett vilken värld vi lever i. Det är elände, våld, orättfärdighet och perversioner åt vilket håll man än ser.

Att leva i den sista tiden, som ju Skriften säger att vi gör, påminner om det som Jesaja skriver att “Ve dem som kallar det onda gott och det goda ont…” (Jesaja 5:20, SFB) Så är det ju idag. Synd ses som det vanliga, på tv sänds reklamer som uttryckligen uppmanar gifta makar att begå äktenskapsbrott i hemlighet, på universiteten installeras toaletter för de perversa som inte identifierar sig som män eller kvinnor, kvinnor klär sig i mäns kläder och män klär sig i kvinnokläder.

Bibeln säger rakt ut att “En kvinna ska inte bära manskläder, och en man ska inte klä sig i kvinnoplagg. Ty var och en som gör så är avskyvärd för HERREN, din Gud.” (5 Mose 22:5)

De flesta grundläggande kläder som män bär är sådana som även kvinnor kan ha. Tänk dig till exempel en tröja, en t-shirt, strumpor och så vidare. De flesta kvinnokläder är dock inte sådant en man skulle ta på sig, en klänning eller kjol, en bh, strumpbyxor. Nej, då är det tydligt att det enda som kvarstår som specifika manskläder är just byxorna, vilket tydligt är det Skriften här talar om.

Likaså är modet att män ska ha långt hår skamligt och avskyvärt inför Gud. När Paulus skriver till Tessalonikerna ger han tydliga instruktioner för hur gudstjänsterna ska gå till. Bland annat går han in på att kvinnors huvuden ska vara täckta, något vissa kristna tolkat som att de ska täcka håret med huckle, fast det uttryckligen står att “…hon fått håret som en slöja.” (1 Kor 11:15) Guds bud är alltså att kvinnor ska ha långt hår.

Men Paulus riktar sig också till männen, och tänk på att detta var i en grekisk kultur där sodomi och fjollighet var vanligt i samhället, och säger “Lär inte naturen er att det är en skam  för en man att ha långt hår, men en ära för en kvinna…” (1 Kor 11:14)

Paulus säger alltså “Fattar ni inte själva hur skämmigt det är, vuxna karlar som ser ut som kvinnor med långt hår?” 

Precis så är det idag. Pojkar och män som klär sig som homofiler, med en liten fjantig tofs på huvudet som om de vore små flickor. Det är skamligt!

BOGHAR

När Job gnällde inför Gud, svarade Gud honom “Spänn bältet om livet som en man…” (Job 38:3)

Gud hade tröttnat på Jobs gnäll och tyckte att han skulle bete sig som en man.

Vad tror du att Gud tycker om dessa fjollkristna med långt hår och skinny jeans? Gud tycker att det är skam! När Gud säger klipp dig, svarar du – Yes sir!

Här är ett par predikningar till kristna om hur man är en Biblisk man.

Guds frid,

Manliness

Being a Psalm 23 Husband

 

En skam för en man att ha långt hår

One thought on “En skam för en man att ha långt hår

  1. Intressant text!
    När anser du att man ska ta hänsyn till kontext och inte? Såvitt jag har lärt mig angående att kvinnan ska täcka sitt huvud bör läsas in i dess kontext (samma sak gäller nog även bibeltexten om Job…).
    Gud välsigne dig!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s